RSS

erutrocyty wyługowane 10-12

ewus


Temat: Krwinkomocz
Witam, jestem tu nowa, jestem z Poznania. Mój dwuletni synek ma stwierdzony kwinkomocz, w kolejnych badaniach pojawiały sie erytrocyty świeze ok 10-12 i wylugowane 3-4, leukocyty 4-6 poza tym obfity śluz, pojedyncze nablonki i nieliczne bakterie, ph 6,0. Nie pomagał Furagin ani Bactrim. Jedna urolog stwierdziła, ze taka uroda(!), a pani nefrolog wypisała od razu skierowanie do szpitala. No i jestem zupełnie zakręcona. Komu wierzyć. USG wyszło dobrze tzn jedna nerka jest nieznacznie wieksza, ale to chyba normalne. Czy rzeczywiście mały powinnien iść do szpitala? Jakie badania ewentulanie będą mu tam robić i czy nie można na te badania dochodzić do szpitala? Synek jest silnym alergikiem, kiedyś byliśmy już w szpitalu z powodu nieżytu żołądkowo - jelitowego (była to raczej reakcja alergiczna na nowy produkt) i dowoziliśmy własne jedzenie, ale ile trzeba było się nawalczyć . Czekamy jeszcze na wyniki posiewu, bo do tej pory nie maił robionego. Pozdrawiam i czekam na rozwianie moich wątpliwośći.
Źródło: uronef.pl/Forum/viewtopic.php?t=1121



Temat: erytrocyty i leukocyty
witam,
proszę o interpretacje wyników erytrocyty 750 norma <10
leukocyty 42 norma <20
erytrocyty częściowo wyługowane 15-20 0,5 wpw
erytrocyty wyługowane 8-12 0,5 wpw
leukocyty w polu widzenia 5-8 1-5 wpw
dodam, że kilka miesięcy temu była usunięta nerka
Źródło: uronef.pl/Forum/viewtopic.php?t=7705


Temat: Rak szyjki macicy
Mama jest już po morfologii i badaniu moczu. Wyniki przedstawię w porównaniu do poprzednio zamieszczonych (z kwietnia).

LYM% 20,4% (norma 25-40), wcześniej: 9,1%
LYM# 1,08 10^3/mm^3 (norma 1,12-4,73), wcześniej: 0,39 10^3/mm^3
MON% 7% (norma 2-8), wcześniej: 8,8%
EOS% 11,9% (norma 2-4), wcześniej: 26,4%
EOS# 0,63 10^3/mm^3 (norma 0-1), wcześniej: 1,14 10^3/mm^3
BAS% 1% (norma 0-1), wcześniej: 1,1%
RDW 16,3% (norma 11,5-14,4), wcześniej: 15%
MPV 7,2 fl (norma: 8-12), wcześniej: 7 fl
PCT 0,245% (norma 0,2-0,5), wcześniej: 0,193%

Mocz:
barwa - pomarańczowy,
przejrzystość - lekko mętny,
glukoza - ujemny,
bilirubina - ujemny,
ciała ketonowe - ślad,
ciężar właściwy - 1,025 g/ml (norma 1,015-1,025),
krwinki czerwone - ślad-liza,
PH - 5 (norma 4,8-7,4),
białko - ślad,
urobilinogen - 3,2 umol/l (norma <3,2),
azotyny - ujemny,
leukocyty - ujemny.

Osad moczu:
leukocyty - 0-2 wpw (norma 1-5),
erytrocyty wyługowane - 0-3 wpw,
bakterie - nieliczne,
pasma śluzu - bardzo liczne wpw,
kryształy szczawianów wapnia - dość liczne.


Pytania: czemu RDW mogło wzrosnąć? skąd te pasma śluzu w moczu?
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1235


Temat: erytocyty, leukocyty
witam,
na początku dziękuje za odpowiedzi nie są to moje wyniki badań a przyjaciółki kilka miesięcy temu miała usuniętą nerkę - (rak jasnokomórkowy tak było w wypisie) więc tym tłumaczy tak wysokie wyniki. Około dwa tygodnie przed badaniami miała krwiomocz ale twierdzi, że to od "APAP"
chodzi wyłącznie do nefrologa wizytę ma za trzy miesiące. ja mam złe przeczucia. Nie pamiętam jednostek, ale obok podane są normy więc przeraziło mnie to a najbardziej erytrocyty. Czy może to wskazywać na przeżuty do innych narządów czy to jakaś infekcja?
badanie moczu
750 norma <10
leukocyty 42 norma <20
erytrocyty częściowo wyługowane 15-20 0,5 wpw
erytrocyty wyługowane 8-12 norma 0,5 wpw
leukocyty w polu widzenia 5-8 norma 1-5
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1666


Temat: CZY MUSI BYĆ ZAKAŻENIE UM PRZY REFLUKSIE?
Jerzy Czyż,
Witam Panie doktorze...Już dosyć dawno odpowiadał Pan na moje pytania..ale takowe znowu się jednak pojawiły...KOntrolowalismy nerkę robiąc badania usg..i badania ogólne moczu...wszystko jak do tej pory było ok..Nawet 2 posiewy moczu wyszły w normach... no ale powiększenie nerki lewej nadal jest..ale teraz w lutym robione były badania(i posiew i ogólne moczu)I mam takie pytanko bo 12.02.2007 w posiewie wyszła bakteria Pseudomonas aeruginosa...10tyś kom/1ml ale ogólne badanie z 18.02
jest ok (tzn tak stwierdził nasz doktor)Tzn wynik jest taki:Barwa:żółta,
Przezroczystość:zupełna, odczyn:kwaśny, ciężar:1.020g/l,ph:6, Białko,Glukoza,bilirubina,ciałka ketonowe, azotyny,leukocyty z paska i erytrocyty z paska -nieobecne...
MOcz osad:
Nabłonki płaskie i Leukocyty- pojedyncze w polu widzenia
Erytrocyty(1) częsciowo wyługowane...0-2 obecne w polu widzenia ,
Bakterie i śłuz-nieliczne

Bardzo prosze o interpretacje tych wyników jeśli można..:)

Dodam,że nie zauważyłam niepokojących objawów-nie było w tym czasie gorączki,oprócz jak już się dowiedziałam o tej rzekomej bakterii że Synek siusia jakby kropelkami...ale nie skarzył się na nic..(a nie wiem czy to mam wiązac z tym być może jakis mój objaw paniczny to był:)

Lekarz prowadzący nie podał nic na bakterie ale zlecił kontrolne badanie za ok.7 -10dni
Tak też zrobiliśmy--I teraz mam przed oczami jeszcze dziwniejszy wynik,który w sumie mnie przeraża i nie wiem o co chodzi..a mianowicie:
Posiew moczu został zrobiony,w trakcie ogólnego jesteśmy..
wyszło coś takiego:Bakteriuria:10 do 3 kom/ml
i że wyhodowano szczepy:mieszana flora

bardzo prosze o pomoc.
czy to złe wyniki...???Musze jednak dodac że mocz który dowoziłam...pół wylało mi się z woreczka (do którego synek nasikał)do tego kubeczka(oczywiście był jałowy)I czy jest taka ewentualnośc że po prostu próbka została w ten sposób zanieczyszczona..??Bo zakładałam ten woreczek i ściągałam..
Bardzo prosze o szybką odpowiedź i co Pan dr proponuje??Czy powtórzyć posiew czy tylko ogólne badanie?
Źródło: uronef.pl/Forum/viewtopic.php?t=3260


Temat: Prowokacja glutenem
rodzinny był chory przyszedł do pracy ale nie wpuszczał ludzi do gabinetu z błachych powodów moj okazał sie bardzo blachy
A wiec Morfologia
Krwiki białe 3,60 4,5-11
krwinki czerwone 4,77 4,00-5,30
Hemaglobina 13,40 12,30-15,30
Hematokryt 0,40 0,35-0,45
MCH 28,10 26,00-32,00
MCHC 33,4 31,0-35,00
MCV 84,1 78,0-95,0
plytki krwi 287 125-400
% limfocyty45,7 20,0-45,0
%pozostalych WBC 12,2 3,0-12,0
%neurocytów 42,1 45,0-70,0
Liczba limfocytów 1,6 1-5
Liczba pozostałych WBC 0,5
Liczba neutrocytow 1,5 1,8-7,7
RDW-CV 13,8 11,5-14,5
PDW 15,4 9,0-17,0
P-LCR 42,2 13-43,0
Biochemia
Żelazo 94,00
Badanie ogólne moczu
Barwa żółty j.żółta/żółta/c.żółta
Przejrzystość lekko mętny zupełna
Ciezar włas. 1,025g/ml 1,015-1,025
pH 6,0 4,4-7,4
Leukocyty 25 <10
Azotyny ujemy ujemny
Białko ujemy <10
Glukoza w normie <15
Ciało kreatynowe ujemy <5
Urobilinogen w normie <1
Bilirubina ujemny <0,2
Erytrocyt 25 <5
Osad
Nabłonki płaskie 1 wpw <15
Leukocyty 5wpw 1-4
Erytrocyty wyługowane 3 wpw <0
Bakterie poj. wpw
Skł. mineralne szczawiany wapia poj. wpw
Inne fosforany wapnia
bezpostaciowe poj. wpw
Duzo tego
Dziekuje
Źródło: forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=3659